Creditele în valută ar putea fi convertite în lei!

Initiativa legislativa prin care creditele in valuta ar putea fi convertite in lei, la cursul din ziua conversiei, a primit ieri un aviz favorabil din partea Guvernului, se arata intr-un comunicat al institutiei, remis miercuri redactiei. Proiectul a fost adoptat in iunie de Senat, insa pentru a se aplica trebuie sa obtina si votul final al Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

Conform unui comunicat al Guvernului, Executivul a avizat favorabil proiectul de lege pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori, initiat de deputatul PSD Ana Birchall.credit

Acest lucru vine dupa ce initiativa legislativa a fost aprobata pe 18 iunie de Senat, in calitate de prima camera sesizata, cu 74 de voturi „pentru”, 2 „abtineri” si un vot „impotriva”.

Documentul reglementeaza informatiile ce vor trebui cuprinse in contractele de credit in moneda straina, incheiate intre banci si clientii lor.

„Consumatorii de credite din Romania, care au contractat credite in monede straine, spre exemplu in franci elvetieni, au trecut printr-un adevarat cosmar din cauza fluctuatiilor cursului de schimb valutar. Ratele au crescut exponential, astfel incat foarte multi romani au ajuns chiar in imposibilitate de plata, fiind astfel supusi riscului executarilor silite. Calvarul cresterii ratelor la banci, datorat exclusiv cursului de schimb valutar, trebuie sa ia sfarsit”, a declarat Ana Birchall, initiatorul proiectului, intr-un comunicat remis recent redactiei.

Proiectul de lege stabileste ca in cazul in care un contract de credit se refera la un imprumut in moneda straina, banca va trebui sa se asigure ca, la momentul incheierii contractului, in cuprinsul acestuia este prevazut dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit intr-o moneda alternativa.

Moneda alternativa de conversie ar putea fi moneda in care consumatorul isi incaseaza venitul sau detine activele care finanteaza plata creditului sau moneda statului membru al Uniunii Europene in care consumatorul fie si-a avut resedinta la momentul la care a fost incheiat contractul de credit, fie isi are resedinta in prezent, se mentioneaza in proiectul de lege.

Pentru a putea fi efectuata conversia creditului, va fi utilizat cursul de schimb aplicabil in ziua realizarii conversiei, daca in contractul de credit nu se specifica altfel.

Atentie! Potrivit proiectului de lege, banca sau institutia financiara nebancara se va asigura ca in cazul in care un client are un imprumut intr-o moneda straina, acesta va fi avertizat, pe suport hartie sau pe alt suport durabil, in cazurile in care valoarea cuantumului total platibil care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20%in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda nationala.

In plus, in situatia in care proiectul de act normativ adoptat recent de senatori va primi si votul final al deputatilor, atunci prevederile sale s-ar putea aplica si contractelor de credit aflate in curs de derulare. Astfel, bancile vor fi obligate sa converteasca imprumuturile acordate, la solicitarea clientilor, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a noilor dispozitii.

Mai mult decat atat, modificarea contractelor de credit aflate in curs de derulare se va face prin acte aditionale convenite cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare fara a implica costuri sau garantii suplimentare din partea consumatorului.

Inainte de a fi adoptat, proiectul de lege pentru completarea OUG nr.50/2010 privind contractele pentru consumatori a primit aviz favorabil de la Comisia juridica si de la Comisia pentru drepturile omului din Senat.

Cabinetul de Avocat „Cristian Ioan” vă oferă servicii juridice complete, practicând onorarii foarte avantajoase.

SURSA: avocatnet.ro

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 gânduri despre „Creditele în valută ar putea fi convertite în lei!

  1. […] inceputul lunii iulie a.c., Camera Deputatilor a adoptat – cu 195 de voturi “pentru”, 20 de voturi “impotriva” si […]

  2. […] Unimedia, CEDO a stabilit că liderul Partidului Liberal, Vitalia Pavlicenco, trebuie să primească daune de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: