Registrele Naționale Notariale în format tip web-portal începand cu 1 ianuarie 2013. Notarii vor avea o bază de date independente, dar interconectate, gestionate de UNNPR

Registrele Naţionale Notariale vor fi începând cu 1 ianuarie 2013 disponibile în format tip web-portal. Registrele, care sunt administrate de SC INFONOT SYSTEMS SRL, societate al cărei asociat unic este Uniunea Naţionale a Notarilor Publici din România, condusă de preşedintele Viorel Mănescu, au fost înfiinţate la nivelul Uniunii la 1 ianuarie 2007, scopul principal fiind acela de a cobaza de date notarinferi o siguranţă sporită actului juridic, venind astfel în sprijinul activităţii notarilor publici și al cetăţenilor. Potrivit UNNPR, un beneficiu major al acestui sistem de lucru, în format web-portal, îl reprezintă faptul că va fi posibilă sortarea automată a documentelor uploadate de către notarii publici pentru fiecare registru în parte, în funcţie de elementele de identificare pe care aceştia le vor introduce. “Un alt avantaj al acestui mod de abordare a informatizării, constă în faptul că sunt create baze de date independente, dar interconectate, gestionate de o persoană juridică română. În vederea înfiinţării noilor evidenţe electronice, a fost urmărit modelul altor state membre ale Uniunii Europene şi ale Uniunii Internaţionale a Notariatului, precum Italia, Franţa, Spania, în cadrul procesului de informatizare a activităţii notariale” se arăta într-un comunicat al UNNPR.

Prioritate pentru registrul electronic de testamente şi procuri

Implementarea unei infrastructuri de certificare electronică notarială pentru registrul electronic de testamente şi procuri este primul obiectiv urmărit în cadrul proiectului. Fiecare notar îşi ţine un fel de evidentă, problema este că trebuie încărcate toate informaţiile de până acum într-o bază centralizată. Sistemul Informatic al UNNPR va implica o platformă de integrare a conţinutului structurat al documentelor notariale la nivel naţional. Înregistrările vor fi salvate într-o bază de date centralizată, astfel încât, printr-o singură interogare, să fie afişate toate înregistrările relevante, indiferent de format, locaţie fizică sau aplicaţie sursă.

În ceea ce priveşte cadastrul şi publicitatea imobiliară pentru integrarea serviciilor de acces în sistemul electronic al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) se va realiza un registru electronic destinat impozitelor notariale. Fiind un sistem complex, „durata estimată de implementare este între 1 şi 2 ani, termenele de execuţie ale diverselor module fiind încă în discuţie“, susţine Ionel Mihaescu, şef serviciu informatizare la UNNPR.

Semnătură electronică furnizată de Uniunea Notarilor

Semnătura electronică nu va putea substitui munca notarului, notarul nu va putea să ia consimţământul prin semnătură electronică, ci consimţământul se acordă în faţa notarului. Simplificarea muncii notariale poate funcţiona prin două modalităţi. O variantă este atunci când numărul de carte funciară este verificat la cadastru, valorificând informaţia pe baza semnăturii electronice. O altă posibilitate de utilizare a semnăturii electronice este obţinerea acordului ambelor părţi de la distanţă prin intermediul a doi notari publici, fiecare din părţi fiind prezenţa în faţa notarului, dar numai unul dintre notari va notifica acel act şi îşi va primi onorariul. Aceste proceduri trebuie reglementate prin norme interne, aşa cum este sistemul din Franţa. „Întrucât semnătură electronică trebuie să fie calificată pentru că implică răspundere, şi noi vom căuta să devenim autoritate pentru furnizarea de semnătură electronică“, a menţionat Dumitru Viorel Mănescu. Semnătură electronică nu se poate aplica la toate procedurile, datorită relatvitatii discernământului. Verificarea dosarelor de succesiune, înstrăinările imobiliare unde se lucrează cu cartea funciară nu pot fi făcute pe baza semnăturii electronice.

„O succesiune deschisă în orice sector trebuie să se poată verifica uşor printr-un simplu fax la camera teritorială care să deţină o bază suficient de mare şi, mai ales, completă, pentru a verifica dacă succesiunea nu a fost deschisă la biroul x, iar dacă nu a fost să o poată deschide notarul care a solicitat informaţia“, a exemplificat preşedintele UNNPR modul de lucru bazat pe semnătură electronică.

Avocat Cristian Ioan

Publicitate

Tag-uri:, , , , , ,

Un gând despre „Registrele Naționale Notariale în format tip web-portal începand cu 1 ianuarie 2013. Notarii vor avea o bază de date independente, dar interconectate, gestionate de UNNPR

  1. […] a fost adoptat in iunie de Senat, insa pentru a se aplica trebuie sa obtina si votul final al Camerei Deputatilor, care este for decizional in acest […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: