DIICOT consideră că legea cartelelor telefonice prepay satisface toate criteriile de constituționalitate

Alina Bica, procurorul șef al DIICOT, a înaintat Curții Constituționale a României punctul de vedere al instituției pe care o conduce, referitor la sesizarea formulată de Avocatul Poporului vizavi de Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay.

Potrivit unui comunicat emis luni de reprezentanții Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în sesizarea de neconstituționalitate, Avocatul Poporului arată faptul că, prin adoptarea acestei legi, se încalcă prevederile mai multor articole din Constituția României, respectiv art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 și art. 147 alin. 4.

„DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituționalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile și accesibile”, se arată în comunicatul DIICOT.

Curtea Constituțională a României a fost sesizată, în 9 iulie, de Avocatul Poporului, cu privire la neconstituționalitatea legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, pe motiv că această lege contravine unor prevederi constituționale. Avocatul Poporului consideră că legea este în contradicție cu unele articole ale Constituției României, prin obligația celui care cumpără o cartela prepay de a pune la dispoziția vânzătorului datele de identificare din buletin, pașaport, sau din permisul de conducere.

Sesizarea venită din partea Avocatului Poporului urmează să fie discutată marți, 16 septembrie, de Curtea Constituțională a României.

La începutul lunii iulie a.c., Camera Deputaților a adoptat-cu 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” și 75 de abțineri-inițiativa legislativă care obligă deținătorii de cartele telefonice prepay să-și prezinte datele personale de identificare.

 

Cabinetul de Avocat „Cristian Ioan” vă oferă servicii juridice complete, practicând onorarii foarte avantajoase.

SURSA: avocatura.com

 

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , ,

Un gând despre „DIICOT consideră că legea cartelelor telefonice prepay satisface toate criteriile de constituționalitate

  1. […] art. 2564 C.civ., de legăturile existente cu dreptul Uniunii Europene şi cu dispoziţiile din Constituţia României, credem că poate să fie afirmată valoarea intangibilă a drepturilor fundamentale ale omului ca […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: