Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit, marţi, că un preşedinte în exerciţiu nu poate beneficia de imunitate absolută, condamnând Republica Moldova pentru protejarea excesivă a fostului preşedinte Vladimir Voronin, care era acuzat de calomnie, relatează AFP.
Este prima dată când CEDO este sesizată pentru a se pronunţa privind imunitatea unui preşedinte în exerciţiu.
Instanţa de la Strasbourg a fost sesizată de lideri ai opoziţiei de la Chişinău, care l-au acuzat de calomnie, în intervalul 2004 – 2007, pe preşedintele de la acea vreme, comunistul Vladimir Voronin.
Voronin l-a acuzat pe unul dintre liderii opoziţiei că era membru KGB, iar pe altul că a creat un sistem mafiot.
Instanţele din Republica Moldova au stabilit că Voronin beneficia de imunitate prezidenţială.
Însă CEDO a apreciat că justiţia din Republica Moldova nu a menţinut un „echilibru corect” între necesitatea protejării libertăţii de exprimare a preşedintelui şi „interesul reclamanţilor de a obţine un răspuns motivat la sesizări”.
Justiţia din Republica Moldova ar fi trebuit să analizeze dacă preşedintele a făcut „afirmaţii calomnioase”, a stabilit CEDO.
Potrivit Unimedia, CEDO a stabilit că liderul Partidului Liberal, Vitalia Pavlicenco, trebuie să primească daune de 3.600 de euro şi 5.289 de euro pentru cheltuieli.
SURSA: mediafax
Tag-uri:avocat achizitii, avocat adoptii, avocat bucuresti, avocat cristian ioan, avocat divort, avocat drept autor, avocat exequator, avocat offshore, calomnie, cedo, curtea europeana a drepturilor omului, imuniate, republica moldova, vladimir voronin
Lasă un răspuns