Cerere de reexaminare a O.U.G. 115/2013

Şeful statului cere Parlamentului reexaminarea legii de aprobare a OUG 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care comisia prevăzută de Legea 165/2013 privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist finalizează situaţia terenurilor agricole şi forestiere.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la articolul 6 alin. (1) din Legea 165/2013 privind retrocedarimăsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene, solicitarea fiind transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

În cererea de reexaminare se arată că OUG 115/2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 decembrie 2013 şi intrată în vigoare în 24 decembrie 2013, a instituit, prin articolul I, un termen de 180 de zile de la data intrării sale în vigoare, în care comisia prevăzută la articolul 5 din Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România finalizează situaţia terenurilor agricole şi forestiere aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.

De asemenea, se menţionează că articolul I punctul 2 din legea transmisă spre promulgare modifică articolul I al OUG 115/2013 în sensul stabilirii unui termen de 270 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, în care comisia prevăzută la articolul 5 din Legea 165/2013, publicată în MO din 17 mai 2013, cu modificările şi completările ulterioare, finalizează situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în 24 iunie  şi transmisă preşedintelui spre promulgare în data de 26 iunie 2014.

„Termenul de 180 de zile, stabilit de articolul I al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013, a expirat în data de 22 iunie 2014, adică cu două zile înainte de adoptarea legii de către Camera Deputaţilor, astfel că orice modificare adusă acestui termen nu ar mai fi putut fi realizată fără încălcarea principiului neretroactivităţii legii”, se precizează în cererea de reexaminare.

„Având în vedere prevederile articolului 15 alineatul (2) din Constituţia României, potrivit căruia «legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile», coroborat cu Articolul 78 din Legea Fundamentală, conform căruia, după promulgare, «legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei», vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 115/2013 pentru instituirea unui nou termen în care să se finalizeze situaţia prevăzută la Art. 6 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile privind finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, precum şi pentru prorogarea unor termene”, se mai arată în document.

Cabinetul de Avocat „Cristian Ioan” vă oferă servicii juridice complete, practicând onorarii foarte avantajoase.

SURSA: Mediafax

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , ,

3 gânduri despre „Cerere de reexaminare a O.U.G. 115/2013

  1. […] Cererea de reexaminare a fost promovata de Presedintele Romaniei avand in vedere contradictiile legislative privind incompatibilitatile primarilor si a presedintilor de consilii judetene. […]

  2. […] intr-un comunicat al institutiei, remis miercuri redactiei. Proiectul a fost adoptat in iunie de Senat, insa pentru a se aplica trebuie sa obtina si votul final al Camerei Deputatilor, care este for […]

  3. […] plus, conform probelor existente la dosar, autorităţile au omis să-i administreze domnului Câmpeanu tratamentul antiretroviral, el fiind tratat în […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: