Peste 12.000 de dosare pe Legea ”Big Brother” pe rolul instanțelor în 2013

Peste 12.000 de dosare în legătură cu Legea 82/2012 privind reținerea datelor, așa-numita Legea ”Big Brother”, au fost înregistrate în 2013 la instanțele din România, a declarat pentru AGERPRES judecătorul Horațius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unei statistici a CSM, invocată de Dumbravă, în 2013, la judecătorii au fost înregistrate 11.244 de dosare noi pe Legea 82/2012, la tribunale — 1.044 iar la curți de apel — 34.

Dumbravă a menționat că în primele șase luni ale anului curent au fost înregistrate mai puține big brotherdosare comparativ cu anul anterior, respectiv aproximativ 3.000 de cauze.

Reprezentantul CSM a subliniat că, la 24 iunie, Secția pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare pentru a verifica la instanțe situația cauzelor care au ca obiect cererile de autorizare a interceptărilor și înregistrărilor audio sau video în cursul urmăririi penale, precum și cererile formulate în temeiul Legii 82/2012 privind reținerea datelor.

„Secția de judecători a sesizat încă din aprilie o creștere explozivă a numărului de cauze înregistrate pe rolul instanțelor pe Legea 82/2012. Sigur că, în raport cu aceste cifre foarte mari, pentru că reprezintă peste 6% din volumul total de dosare la nivelul judecătoriilor și 2% din volumul total al tribunalelor, am solicitat o verificare pe care să o efectueze Inspecția Judiciară. Este interesant de văzut ce se întâmplă în aceste dosare, aceste mii de dosare”, a afirmat Dumbravă.

El a subliniat că acest lucru este legat și de modul în care Curtea Constituțională a României (CCR) a înțeles să admită excepția de neconstituționalitate, dacă întreaga lege a fost admisă ca fiind neconstituțională pe motive formale.

„Trebuie observat că se spune în comunicat că art. 152 din Codul de procedură penală rămâne în vigoare, nu a fost constatat neconstituțional. Articolul 152 se referă exact la obținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice. La o primă evaluare a conținutului comunicatului — sigur, așteptăm motivarea — se pare că de fapt CCR nu a respins ideea obținerii de date generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice din moment ce nu a constatat neconstituțională dispoziția din Codul de procedură penală. A constatat neconstituțională doar legea specială, de aplicare a acestui articol 152, ceea ce înseamnă că Parlamentul și Guvernul, care este inițiatorul, trebuie ca în 45 de zile să dea o lege specială care să vină în concordanță cu decizia CCR„, a arătat el.

Judecătorul a adăugat că o altă situație este în cazul constatării de către CCR a faptului că prin Legea 82/2012 s-au adus atingere drepturilor și libertăților fundamentale, cum ar fi dreptul la viață privată.

„Sigur e o mare problemă cu dosarele aflate pe rol, pentru că îmi e greu să-mi imaginez dacă, de la momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial, drepturile și libertățile fundamentale sunt încălcate iar înainte nu. Adică instanțele trebuie să aprecieze dacă nu cumva, și la momentul la care au admis acestea ca probe în dosarele penale, ele însele, prin modul de formulare prin Legea 82/2012, nu au încălcat dreptul la viață privată a persoanelor”, a explicat Dumbravă.

Curtea Constituțională a decis marți că sunt neconstituționale dispozițiile Legii 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii nr.82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice sunt neconstituționale. Cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.152 din Codul de procedură penală”, se arată într-un comunicat postat marți pe site-ul CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor care au sesizat Curtea.

Cabinetul de Avocat „Cristian Ioan” vă oferă servicii juridice complete, practicând onorarii foarte avantajoase.

SURSA: Agerpres

 

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , , ,

2 gânduri despre „Peste 12.000 de dosare pe Legea ”Big Brother” pe rolul instanțelor în 2013

  1. […] arata faptul ca, prin adoptarea acestei legi, se incalca prevederile mai multor articole din Constitutia Romaniei, respectiv art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 si art. 147 alin. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: