Potrivit dispoziţiilor art. 26 alin. (1) din legea medierii, mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu părţile, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
Conform alineatului (3) al aceluiaşi articol, pentru şedinţa de informare, mediatorul nu poate pretinde onorariu.
Din coroborarea celor două texte, rezultă că şedinţa de informare nu este pe deplin gratuită, întrucât, deşi nu se plăteşte un onorariu, partea este obligată să ramburseze cheltuielile ocazionate de notificarea celeilalte părţi în temeiul art. 43 din lege .
Soluţia este rezonabilă, întrucât nu se poate pretinde mediatorului să avanseze aceste cheltuieli fără a le putea recupera.
Poate că o soluţie mai bună ar fi fost aceea potrivit căreia aceste costuri să fie acoperite dintr-un fond special, din bugetul Ministerului Justiţiei.
SURSĂ: euroavocatura.ro
Tag-uri:art 26, avocat, avocat bucuresti, informare, legea medierii, mediator, mediere, ncpc, onorariu
O solutie rezonabila ar fi aceea de a se institui o taxa de 5-10 lei pentru procesul verbal de informare. Mediatorul nu poate face munca voluntara! Totul costa, inclusiv hartia si tonerul!
Notarul elibereaza gratuit vreun act, fie el cat de insignifiant ca si cuprins? NU. De ce la unii se poate, la altii nu? Pana la urma, legea asta a medierii, care functioneaza foarte bine in alte tari, la noi a fost masacrata de interese si gasti. Nici bine nu s-a nascut, ca deja e plina de hiene!