Ce faci dacă firmele de ridicări mașini îți avariază vehiculul?

Dacă în timpul ridicării unei maşini staţionate neregulamentar, aceasta este avariată, proprietarul are dreptul la despăgubire din partea firmei de ridicări maşini. Deşi şi în această situaţie este vorba de interacţiunea dintre două vehicule, eventualele pagube apărute pe parcursul procesului de ridicare nu se despăgubesc prin poliţa de răspundere civilă auto obligatorie.ridicari auto 2

Aceste speţe au revenit în atenţia publicului după ce o firmă de profil din Târgovişte a scăpat o maşină de la o înălţime de aproximativ doi metri, provocând daune importante vehiculului. De asemenea, mai mulţi proprietari de maşini au reclamat de-a lungul timpului diverse avarii suferite de maşinile lor în timp ce au fost ridicate de firmele specializate.

„În timpul ridicării şi coborârii maşinii de pe rampă avem de a face cu o răspundere profesională, deoarece acei lucrători exercită o meserie, care poate fi acoperită printr-o poliţă specializată. Aici se poate face o analogie cu asigurările de malpraxis destinate medicilor sau cu cele ale constructorilor. Dacă o astfel de poliţă nu există, păgubitul are posibilitatea de a-şi recupera dauna prin poliţa Casco a propriului vehicul sau, în caz contrar, se poate merge pe căile legale, după ce au fost efectuaţi toţi paşii premergători acţiunii în justiţie”, a explicat Ovidiu VADEAN, Director Divizie Daune, ASIROM V.I.G.

Contactaţi de redacţia noastră, reprezentanţii firmelor de ridicări au refuzat să comenteze cu privire la existenţa unor astfel de poliţe de răspundere profesională, afirmând doar că au încheiate poliţe de tip CARGO, care acoperă vehiculul ridicat numai pe timpul transportului.

„În cazul în care există o poliţă Casco, păgubitul se poate adresa direct companiei de asigurări, urmând ca aceasta din urmă să recupereze contravaloarea pagubei de la firma de ridicări, folosindu-se de dreptul de regres juridic”, a menţionat Adrian MOLAGIC, Claims Department Manager, CERTASIG. „În momentul în care făptuitorul este cunoscut, este simplu ca păgubitul să îşi recupereze dauna”, a adăugat Adrian MOLAGIC.

Aceasta este, de altfel, cea mai „fericită” dintre situaţii, pentru că păgubitul îşi repară maşina imediat după producerea daunei, fără să mai aştepte ca asigurătorul să recupereze contravaloarea reparaţiei de la firma de ridicări.

Totuşi, în cazul în care poliţa Casco are prevăzută o franşiză obligatorie la avarii, societatea de asigurări poate sau nu să reţină o parte din despăgubire, în funcţie de politica fiecărei companii de asigurări şi de faptul că este vorba de o sumă ce urmează a fi recuperată de la firma de ridicări maşini.

Dacă nu are o poliţă Casco, un proprietar păgubit în urma unui astfel de eveniment are două posibilităţi de a-şi recupera paguba: să ajungă la o înţelegere pe cale amiabilă cu firma de ridicări sau să înceapă o acţiune în justiţie, dacă negocierile pe cale amiabilă eşuează.

În ambele situaţii, fie că proprietarul maşinii avariate are o poliţă Casco sau nu, este indicat să anunţe Poliţia imediat după producerea evenimentului, pentru a fi întocmit procesul verbal de constatare şi a putea primi documentul de intrare în reparaţie.

Cabinetul de Avocat „Cristian Ioan” vă oferă servicii juridice complete, practicând onorarii foarte avantajoase.

SURSĂ: 1asig.ro

Tag-uri:, , , , , ,

Un gând despre „Ce faci dacă firmele de ridicări mașini îți avariază vehiculul?

  1. […] la nivelul sectorului 4 aceasta activitate a fost infirmata de multe ori in instanta, sunt ridicate masini care nu stanjenesc circulatia auto sau […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: