Ministerul Justiției va avea un departament care se va ocupa de plângerile justițiabililor în vederea exercitării atribuțiilor ministrului de promovare de acțiuni disciplinare contra magistraților.

Ministerul Justiţiei îşi va exercita atribuţiile prevăzute de lege în calitate de titular al acţiunii disciplinare în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor. În Monitorul Oficial a fosanctiunest publicată Hotărârea 1164 din 27 noiembrie 2012 pentru modificarea şi competarea Hotărârii Guvernului 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. Astfel, potrivit Hotărârii, după articolul 14 se va introduce un nou articol, 14 indice 1, cu următorul cuprins: “Ministrul Justiţiei exercită atribuţiile prevăzute de lege în calitate de titular al acţiunii disciplinare în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor, potrivit unei proceduri interne stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Justiţiei”.

Departament nou în cadrul Ministerului Justiţiei

Concret, în cadrul Ministerului Justiţiei va fi organizat un departament format din magistraţi asimilaţi sau detaşaţi, care va avea rolul de a analiza toate reclamaţiile şi plângerile venite din partea justiţiabililor. Departamentul va analiza toate aceste sesizări, după care le va trimite unde e cazul Inspecţiei Judiciare a CSM, care la rândul său va propune o soluţie de clasare sau de promovare a unei acţiuni disciplinare. Indiferent de concluziile Inspecţiei Judiciare, ministrul Justiţiei e cel care va decide dacă va promova acţiunea disciplinară şi va sesiza una dintre cele două Secţii ale CSM, pentru procurori sau pentru judecători, în materie disciplinară.

Patru titulari ai acţiunii disciplinare

În momentul de faţă, potrivit modificărilor efectuate încă din timpul mandatului de ministru al Justiţiei al lui Cătălin Predoiu, există patru titulari ai acţiunii disciplinare. Este vorba despre Comisia de Disciplină din cadrul Inspecţiei Judiciare, ministrul Justiţiei, Procurorul General al României şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totuşi, până la această dată, în afara Comisiei de Disciplină, nici ministrul Justiţiei, nici Procurorul General al României şi nici preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu şi-au exercitat atribuţiile prevăzute de lege în calitate de titular al acţiunii disciplinare.

SURSĂ: luju.ro

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , , , ,

2 gânduri despre „Ministerul Justiției va avea un departament care se va ocupa de plângerile justițiabililor în vederea exercitării atribuțiilor ministrului de promovare de acțiuni disciplinare contra magistraților.

  1. […] că a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, prin care solicită judecătorilor să oblige Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să îi revoce din funcţie pe Alina Ghica şi Cristi Danileţ, membrii ai […]

  2. […] Magistraţii portughezi au stabilit încă din 1955 că prinţul Paul de România este nepotul legitim al regelul Carol al II-lea. Între anii 1950 şi 1960, nu mai puţin de trei tribunale europene au decis că averea Regelui Carol al II-lea al României să fie împărţită în mod egal între cei doi fii ai săi, Carol Mircea şi Mihai, şi ultima sa soţie, Elena Lupescu. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: