Drepturile Omului: Iranul vizează un acces ‘selectiv’ la reţelele de socializare

Iranul lucrează la elaborarea unui program ‘inteligent’ care să permită un acces selectiv şi controlat al internauţilor la reţelele de socializare, precum Facebook sau Twitter, în prezent blocate de regim, a declarat duminică şeful poliţiei mass-mediei iraniene, citate de AFP.cenzura

‘Un control inteligent al reţelelor de socializare este preferabil unui blocaj total’, a explicat Ismail Ahmadi Moghadam. ‘Acest soft inteligent va permite să se evite inconvenientele reţelelor sociale, profitând totodată de aspectele utile’, a declarat el, fără să ofere alte detalii.

Facebook, Twitter, YouTube şi alte reţele de socializare, alături de zeci de mii de site-uri pe Internet, sunt cenzurate în Iran după marile manifestaţii ale opoziţiei reformatoare, declanşate ca urmare a realegerii contestate a preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, în iunie 2009.

Opozanţii au folosit pe larg aceste reţele pentru a mobiliza protestatarii într-o ţară care numără 36 de milioane de internauţi, la 75 de milioane de locuitori. Autorităţile au creat o ‘ciberpoliţie’ care îi vânează pe bloggerii contestatari, dintre care mulţi se află de trei ani la închisoare.

Mulţi iranieni au reuşit însă să dejoace cenzura folosind programe speciale răspândite ilegal sau recurgând la sisteme criptate precum VPN.

SURSA: agerpres

Tag-uri:, , , , , , , ,

Un gând despre „Drepturile Omului: Iranul vizează un acces ‘selectiv’ la reţelele de socializare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: