Noile limite de despăgubire în cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 840 din data de 13 decembrie 2012 a fost publicat Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 22/2012 pentru modificarea și completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 14/2011.accident4

Cele mai importante modificări se refera la:

Se introduce mențiunea ca pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării sau înregistrării în România, asigurătorii RCA au obligația să solicite dovada înregistrării fiscale a vehiculului respectiv pe numele noului proprietar.
Asigurătorii RCA au obligația să solicite toate informațiile necesare pentru evaluarea riscului, conform propriilor criterii stabilite în tariful de primă, și să verifice corectitudinea informațiilor privind datele de identificare și cele tehnice ale vehiculului, precum și ale proprietarului sau utilizatorului acestuia.

Se abrogă dispozițiile referitoare la sistemul de corectare a primei de asigurare de bază, care permitea până în prezent acordarea unor reduceri cumulate sau succesive până la un nivel de maximum 25%.

Noile limite de despăgubire stabilite de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt:
– pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente produse începând cu anul 2012, la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României;
– pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente produse începând cu anul 2012, la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieței valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Națională a României.

Actul normativ mai stabilește că limitele de despăgubire vor fi revizuite din 5 în 5 ani, în funcție de evoluția indicelui european al preturilor de consum (IEPC) stabilit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2494/95 al Consiliului privind indicii armonizați ai prețurilor de consum.

SURSA: juridice.ro

Tag-uri:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: