Minutul de drept

Datele cu caracter personal sunt informații care se referă la o persoană fizică identificată sau identificabilă, fie direct, fie indirect. Aceste date sunt protejate prin lege și sunt considerate o componentă importantă a vieții private a unei persoane.

În România, protecția datelor cu caracter personal este asigurată de Legea nr. 677/2001 privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, precum și de Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), care este aplicabil în întreaga Uniune Europeană.

Conform legii, prelucrarea datelor cu caracter personal poate fi efectuată numai cu consimțământul persoanei vizate sau în anumite condiții prevăzute de lege, cum ar fi protejarea intereselor vitale ale persoanei, îndeplinirea unei obligații legale sau îndeplinirea unei sarcini de interes public. În plus, prelucrarea trebuie să fie legală, corectă și transparentă, și trebuie să fie realizată numai în scopurile pentru care datele au fost colectate.

Organizațiile care prelucrează date cu caracter personal trebuie să ia măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a proteja datele împotriva oricărei forme de prelucrare neautorizată sau ilegală, de pierdere accidentală, de distrugere sau de deteriorare. De asemenea, acestea trebuie să asigure securitatea informațiilor și să informeze persoana vizată cu privire la drepturile sale, inclusiv dreptul de acces, dreptul la rectificare și dreptul la ștergere a datelor.

În cazul încălcării drepturilor privind protecția datelor cu caracter personal, persoana vizată are dreptul să depună o plângere la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) și, în caz de prejudiciu, poate solicita despăgubiri.

Publicitate

Tag-uri:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: