Minutul de drept

Infracțiunea de spălare de bani este reglementată de Codul Penal român, prin intermediul Legii nr. 656/2002, cu modificările ulterioare. Această infracțiune are o mare importanță în prevenirea și combaterea criminalității financiare, fiind o activitate desfășurată de persoanele care încearcă să ascundă proveniența ilicită a banilor sau a altor active, prin intermediul unor tranzacții financiare sau alte mijloace.

Conform articolului 29 din Legea nr. 656/2002, spălarea banilor se referă la orice operațiune financiară sau tranzacție care are ca scop ascunderea originii ilicite a banilor sau a altor active. Această infracțiune poate fi comisă de orice persoană, indiferent de statutul social sau de poziția pe care o deține în societate.

Printre exemplele de activități care pot fi considerate spălare de bani se numără: cumpărarea sau vânzarea de active, precum imobile sau vehicule, fără o justificare clară a provenienței banilor, transferurile de bani prin intermediul unor conturi bancare sau a unor plăți electronice, precum și încercările de a ascunde veniturile obținute prin activități ilegale, precum traficul de droguri sau prostituția.

De asemenea, Legea nr. 656/2002 prevede și pedepsele pentru cei găsiți vinovați de spălarea banilor. Astfel, pentru persoanele fizice, pedeapsa este de închisoare de la 6 luni la 10 ani, iar pentru persoanele juridice, aceasta poate fi o amendă sau chiar dizolvarea companiei. De asemenea, persoanele găsite vinovate pot fi obligate să plătească despăgubiri celor care au suferit prejudicii în urma activității lor ilegale.

Modificările aduse prin Legea nr. 129/2019 la Legea nr. 656/2002 au avut ca scop adaptarea acesteia la noile directive europene în materie de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului. Acestea includ definirea noțiunii de beneficiar real, sporirea obligațiilor de informare și monitorizare a clienților, precum și introducerea unor sancțiuni mai aspre pentru infracțiunile de spălare de bani.

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: