Minutul de drept

În legislația românească există reglementări cu privire la clauzele abuzive, care sunt prevederi din contracte care conferă un avantaj nejustificat unei părți și care, prin urmare, pot fi considerate nule sau anulabile.

Aceste clauze sunt reglementate prin Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori, precum și prin Codul Civil.

În conformitate cu aceste reglementări, o clauză poate fi considerată abuzivă dacă creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, sau dacă limitează sau exclude drepturile consumatorului într-un mod care nu este justificat sau în mod care contravine principiilor bunei-credințe și echității.

Printre exemplele de clauze abuzive se numără:

    – Clauzele care elimină sau limitează răspunderea vânzătorului pentru defectele produsului.

    – Clauzele care permit comerciantului să modifice unilateral termenii și condițiile contractului.

    – Clauzele care permit comerciantului să renunțe unilateral la contract sau să modifice în mod substanțial caracteristicile principale ale produselor sau serviciilor.

În cazul în care o clauză este considerată abuzivă, aceasta poate fi declarată nulă sau anulabilă de către instanța de judecată sau de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. În plus, consumatorul poate solicita daune-interese sau poate cere încetarea aplicării clauzei.

În concluzie, clauzele abuzive sunt interzise de lege și pot fi sancționate de instanțe sau de autorități competente. Este important ca consumatorii să fie atenți la aceste clauze și să ceară asistență juridică în cazul în care consideră că au fost prejudiciați prin includerea acestora în contractele lor.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: