Minutul de drept

Recalificarea contractelor de către ANAF este o procedură care poate fi aplicată de către Agenția Națională de Administrare Fiscală în cazul unor situații în care consideră că anumite contracte încheiate între contribuabili ar trebui să fie reevaluate din punct de vedere fiscal.

Această procedură este reglementată de articolul 11 din Codul de procedură fiscală și poate fi aplicată atunci când ANAF consideră că există un contract încheiat între contribuabil și o altă persoană și că acest contract are ca scop eludarea taxelor și impozitelor datorate statului.

Recalificarea contractelor presupune că ANAF poate să ignore forma contractului și să se concentreze mai degrabă pe substanța acestuia, astfel încât să poată stabili care sunt implicațiile fiscale reale ale contractului în cauză. În acest sens, ANAF poate să reevalueze contractul din punct de vedere fiscal și să aplice taxele și impozitele aferente.

Însă, recalificarea contractelor poate fi o procedură controversată, deoarece poate afecta în mod negativ contribuabilii, care pot fi nevoiți să plătească taxe și impozite mai mari decât ar fi fost necesar în cazul în care contractul ar fi fost evaluat în mod normal. De aceea, este important ca această procedură să fie aplicată cu precauție și în conformitate cu legea, astfel încât să nu existe nicio îndoială cu privire la legalitatea acesteia.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: