FACTURILE LA CABLU, TELEFON SAU GAZE NU VOR MAI FI EXPRIMATE ÎN EURO. PROIECTUL, ADOPTAT DE SENAT

Proiectul de lege prin care facturile la cablu, telefon sau gaze nu vor mai fi exprimate în euro și calculate conform cursului euro-leu a fost adoptat de Senatul României. Exista, însă, o serie de noutăți importante introduse în propunerea legislativă de interes pentru persoanele fizice.

Orice persoană fizică sau juridică cu un abonament de telefonie mobilă, spre exemplu, știe că suma de plată lunară poate crește sau scade în funcție de cursul valutar euro-leu. Proiectul de lege adoptat de Senat prevede, însă, ca acesta să nu mai fie luat în calcul. Pe scurt, dorința parlamentarilor este ca valoarea facturilor pentru mai multe tipuri de servicii să nu crească odată cu devalorizarea monedei naționale în raport cu euro. Forma actului adoptată de Senat, totuși, face aproape imposibilă obținerea acestui beneficiu.

Fată de forma inițială a proiectului de lege prin care facturile la cablu, telefon sau gaze nu vor mai fi exprimate în euro avem o serie de noutăți pe care trebuie să le avem în vedere.

În primul rand, inițiativa adoptată de Senat stabilește că utilitățile pentru care nu va mai fi folosit cursul la calcularea facturilor sunt:

alimentarea cu apa;

canalizarea și epurarea apelor uzate;

colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale;

alimentarea cu energie electrică;

iluminatul public;

alimentarea cu energie termică în sistem centralizat;

salubrizarea localităților;

alimentarea cu gaze naturale;

transportul public de călători;

telefonia fixă sau mobilă;

internetul;

televiziunea publică sau digitală.

Eliminarea calculării cursului valutar pentru plata facturilor se va aplica și pentru plățile, încasările sau transferurile care decurg din contracte de furnizare de bunuri sau din contracte de prestări servicii între rezidenții din România precum asigurările, service auto, transportul de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesajerie, activități de întreținere corporală (club de fitness/sport) sau învățământ particular.

Noua variantă a proiectului de lege stabilește obligația de eliminare a calcului cursului valutar doar din contractele încheiate pe o perioadă nedeterminată sau pe o perioadă de minimum 3 ani! După cum bine știm, majoritatea contractelor de telefonie mobilă se încheie pe 2 ani. Așadar, dacă actul ar fi aplicabil de mâine, majoritatea celor cu abonamente de telefonie mobila n-ar beneficia de aceasta măsură. Contractele care sunt încheiate pe o perioadă determinată mai mică de doi ani se vor calcula în continuare conform cursului valutar euro-leu, doar că valoarea de referință nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data emiterii facturii.

Sursa: https://e-juridic.manager.ro/articole/facturile-la-cablu-telefon-sau-gaze-nu-vor-mai-fi-exprimate-in-euro-proiect-26905.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: