Executarea silită pentru datorii restante la bănci, furnizori, persoane fizice sau juridice cu care am încheiat diverse contracte ș.a.m.d. (mai puțin când Fiscul e cel căruia îi datorăm bani) se face conform Codului de procedură civilă. Creditorul face o cerere de executare silită, are sau obține un titlu executoriu, datornicul trebuie aproape întotdeauna somat și i se dă posibilitatea să facă contestații la măsurile de executare.
Neîndeplinirea unei obligații de bunăvoie lasă creditorului varianta unei îndepliniri forțate a acelei obligații, cu ajutorul statului, prin executare silită. Cel mai des, când auzim de executare silită, ne gândim la bani sunt recuperați cu ajutorul unui executor judecătoresc, dar la fel de bine pot face obiectul unei executări silite și alt fel de obligații: de a face un anumit lucru, de a preda ceva, încredințarea unui minor ș.a.m.d.
Potrivit Codului de procedură civilă, executarea silită se realizează numai de către executorul judecătoresc (în legătură cu obligațiile fiscale executarea o face executorul fiscal). Cum se poate face executarea unui datornic:
– prin urmărirea bunurilor mobile și imobile ale acestuia sau aparținând terților ținuți să răspundă, în condițiile legii, pentru obligațiile datornicului, în scopul îndestulării creditorilor;
– predarea către creditor a bunurilor, prevăzute în titlul executoriu, ce sunt deținute fără drept de debitor;
– alte măsuri prevăzute de lege.
Deosebit de importantă pentru cel executat silit, contestația la executare este mijlocul prin care poate bara sau încerca remedierea unor nereguli la executare. Potrivit legislației civile, dacă se admite contestația în procedura civilă, se poate obține fie îndreptarea/anularea actului de executare contestat, fie anularea/încetarea cu totul a executării, fie anularea/lămurirea titlului executoriu – în funcție de ce s-a urmărit de către contestatar.
Termenul în care trebuie făcută este de 15 zile de la data când contestatarul a luat cunoștință de actul de executare pe care-l contestă (termenul poate curge și din alt moment, celelalte situații fiind punctate aici).
Potrivit Codului de procedură civilă, contestația la executare se face la instanța de executare, adică: judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul/sediul debitorului. Se poate cere și suspendarea executării, dar este necesară în multe cazuri plata unei cauțiuni (a unei sume de bani ce funcționează ca o garanție).
Notă: Printr-o nefericită modificare a Codului de procedură civilă, intrată în vigoare anul trecut, cei care fac contestație la executare nu mai pot să se lege, în cadrul acesteia, de existența clauzelor abuzive din contractele în baza cărora sunt executați.
Tag-uri:contestatia la executare
Lasă un răspuns