Taxa de primă vânzare auto a intrat în vigoare!

Taxa auto pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007, amânată până la începutul lui 2013 de Guvernul Boc, va intra în vigoare din nou de la 1 ianuarie 2013. Practic, începând cu această taxa autodată, taxa de poluare pentru autovehicule trebuie plătită inclusiv de autoturismele înmatriculate în România înainte de 2007, pentru care nu a fost plătită o astfel de taxa. Totuși, conform oficialilor, Guvernul va analiza situația acestei taxe și va  stabili în primele zile ale lui 2013 dacă ea se mai percepe sau nu.

Legea noii taxe auto (legea nr. 9/2012) stabilea ca taxa de poluare va fi achitată și de autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora.

Deși această prevedere ar fi trebuit sa intre in vigoare încă de la inceputul anului 2012, Guvernul de la acea dată a decis suspendarea aplicării acestei dispoziții până la 31 decembrie 2012, ea urmând să se aplice din nou de la 1 ianuarie 2013. Potrivit Executivului de atunci, măsura se impunea pentru a acorda „un răgaz suficient de timp persoanelor implicate în procesul înmatriculării autovehiculelor rulate pentru care se cere prima transcriere a dreptului de proprietate” în condițiile în care pentru calculul taxei datorate de aceste autoturisme sunt necesare „date si documente greu accesibile”, iar în proces sunt implicate mai multe persoane și organisme ale statului.

Suspendarea taxei auto pentru mașinile înmatriculate înainte de 2007 este regăsită în OUG nr. 1/2012, publicata în Monitorul Oficial nr. 79, din 31 ianuarie 2012. Ordonanța de urgență a intrat în vigoare la data publicării, adică marti, 31 ianuarie.

Acest act normativ reglementa și situația în care proprietarii au achitat deja taxa pentru mașinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, conform legii privind taxa auto. Proprietarii de autovehicule aflați în această situație puteau solicita restituirea taxei auto direcțiilor financiare locale printr-o cerere.

SURSA: avocatnet.ro

Tag-uri:, , , , , ,

2 gânduri despre „Taxa de primă vânzare auto a intrat în vigoare!

 1. Timisescu vasile 1 martie 2013 la 20:40 Reply

  Buna ziua

  Pe data de 20.12.2012 am cumparat un camion immatriculat in romania,acesta este Iveco eurotrakker an de fabricatie 2006 inscris in Romania pe data de 3.5.2006 are CC 12882 este euro R3
  Am fost la finante si au calculat 15000 lei noi pentru al inscrie pe mine
  Daca platesc taxa mai pot recupera ceva din aceasta?
  Taxa asta noua este legala?

  Va multumim

 2. […] de proprietate, pentru autovehicule înmatriculate, când instanța a decis fie restituirea, fie înmatricularea autovehiculului în regim de scutire a taxei de poluare sau a taxei speciale pentru […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: