Cazul „Thyssen”, cel mai vechi dosar aflat pe rolul instanțelor din România, care a împlinit deja 28 de ani, a fost analizat de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Dosarul are o miza de 48 de milioane de euro, reprezentând suma actualizată pe care o firmă româneasca pretinde, prin avocații săi că nu a încasat-o de la beneficiar, în prezent compania Thyssen Stahl, ca urmare a livrării unui vapor de tablă laminată, la începutul anilor 80.
Inspecția Judiciară a CSM a efectuat verificări în urma sesizării companiei Thyssen Stahl cu privire la modalitatea de înregistrare/repartizare a dosarului în căile ordinare/extraordinare de atac, precum și a diferitelor tipuri de cereri incidentale și accesorii.
Prin această sesizare, adresată și Ministerului Justiției, avocații companiei au invocat „caracterul vădit neechitabil al procedurii judiciare, încălcarea principiului securității raporturilor juridice de către instanțele de judecată din România și încălcarea flagrantă a instituției termenului rezonabil”.
Potrivit concluziilor Inspecției Judiciare, în afară de căile de atac și a doua contestații în anulare declarate împotriva deciziilor date în recurs, s-au promovat alte șapte căi extraordinare de atac.
La acestea s-au adăugat alte 20 de dosare pentru soluționarea incidentelor procedurale și a altor cereri accesorii ți incidentale.
În urma acestui control, Inspecția Judiciară propune CSM „modificarea Regulamentului de ordine interioară al instantelor, astfel încât să permită stabilirea unor reguli de repartizare, derogatorii de la dreptul comun, aplicabile cauzelor apreciate de lege ca având un caracter urgent și/sau înregistrează o durata considerabilă a procedurii, care sa permită stabilirea unor termene scurte”.
SURSA: ziare.com
Tag-uri:avocat, avocat bucuresti, avocati, avocati online, cazul thyssen, csm, procedura, termen
Lasă un răspuns