Minutul de drept

Cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru este o procedura prin care o parte interesata poate solicita instantei de judecata sa modifice o taxa judiciara de timbru de obicei în vederea acordării ajutorului public judiciar. Aceasta procedura poate fi folosita atat in cazul in care taxa a fost contestata inainte de a fi platita, cat si dupa ce a fost platita.

In cazul in care partea interesata doreste sa conteste taxa judiciara de timbru inainte de a fi platita, trebuie sa depuna o cerere de reexaminare in termen de 5 zile de la primirea instiintarii cu privire la necesitatea platii acesteia. Acest termen este prevazut de art. 37 alin. (2) din OUG 80/2013 si are un caracter imperativ.

Este important de retinut ca depunerea cererii de reexaminare in termenul de 5 zile de la primirea instiintarii cu privire la necesitatea platii taxei judiciare de timbru suspenda termenul de plata pana la solutionarea cererii de reexaminare. Daca insa acest termen nu este respectat, plata taxei trebuie efectuata in termenul prevazut de lege, chiar daca a fost depusa o cerere de reexaminare ulterior.

In situatia in care taxa judiciara de timbru a fost deja platita si exista o hotarare judecatoreasca definitiva prin care a fost stabilita aceasta taxa, partea interesata poate depune cererea de reexaminare in termenul de 6 luni de la comunicarea acestei hotarari.

In concluzie, depunerea cererii de reexaminare a taxei judiciare de timbru trebuie facuta in termen de 5 zile de la primirea instiintarii cu privire la necesitatea platii acesteia, in cazul in care partea interesata doreste sa conteste taxa inainte de a fi platita. Depunerea cererii in acest termen suspenda termenul de plata pana la solutionarea cererii. Daca acest termen nu este respectat, taxa trebuie platita in termenul prevazut de lege. Daca taxa a fost deja platita si exista o hotarare judecatoreasca definitiva, cererea de reexaminare poate fi depusa in termenul de 6 luni de la comunicarea acestei hotarari.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: