Propunere legislativă privind încurajarea adopțiilor

Cei care adoptă copii, indiferent dacă vorbim de o persoană singură sau de o familie, beneficiază, după cum stabilește legislația în vigoare, de un concediu de acomodare și de indemnizația aferentă, valoarea lunară a acesteia fiind stabilită la 1.700 de lei. Totuși, persoanele singure ce adoptă unul sau mai mulți copii s-ar putea bucura de o indemnizație cu o valoare mai mare decât cea din prezent, dar pentru o perioadă mai scurtă, potrivit unui proiect legislativ ce se află în dezbaterea senatorilor.

Măsura ce ar putea stimula adopțiile făcute de persoanele singure se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea art.50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, document ce a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptare în Parlament și de semnătura președintelui țării.

legea adoptiei

În esență, documentul prevede, printre altele, că cei ce nu sunt căsătoriți și care vor să adopte un copil vor primi un concediu de acomodare mai scurt decât în cazul familiilor adoptatoare, dar vor beneficia de o indemnizație mai mare. Concret, persoanele singure vor putea beneficia, dacă măsurile din proiect vor ajunge să se aplice, de un concediu de acomodare de numai șase luni. În prezent, atât cei singuri, cât și familiile care adoptă un copil beneficiază de un concediu de acomodare de cel mult un an.

În ceea ce privește indemnizația aferentă concediului de acomodare, aceasta ar urma să fie calculată altfel decât se întâmplă în prezent. Mai exact, indemnizația pe care o vor primi persoanele singure ce adoptă un copil va reprezenta 85% din media veniturilor nete obținute în anul anterior adopției.

În momentul de față, indemnizația pentru aceste persoane este calculată în funcție de indicele social de referință (ISR) și are aceeași valoare cu cea destinată familiilor adoptatoare, și anume este 1.700 de lei, adică 3,4 ISR.

Totuși, după cum se precizează în inițiativa legislativă, indemnizația de acomodare va fi plafonată. Concret, ea nu va putea fi mai mică decât indemnizația din prezent (1.700 de lei) și nici nu va putea depăși valoarea de 8.500 de lei.

Sursa: avocatnet.ro

Tag-uri:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: