Suspendarea executării silite în urma notificării de dare în plată

Întrucât Legea 77/2016 este controversată în ceea ce privește modul de aplicare de către executorii judecătorești a prevederilor privind suspendarea executării silite, am făcut o analiză a textului de lege ce vorbește de obligația executorului de a suspenda poprirea în momentul transmiterii notificării de dare în plată.

 Când se suspendă executarea silită în cazul dării în plată?

Legea dării în plată instituie la art. 8 alin. 5 dreptul consumatorului de a cere instanței să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit chiar dacă acesta a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanței, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.

executare silita

 Este obligat executorul să suspende executarea silită?

De asemenea, Legea prevede faptul că de la data primirii notificării de dare în plată și pană la soluționarea definitivă a cererii, se suspendă atât plata ratelor de credit către Bancă, cât și orice altă procedură judiciară, respectiv executarea silită demarată de către creditor.

În consecintă, suspendarea executării silite este o suspendare de drept, ce intervine în temeiul legii, fără a fi necesară o cerere în acest sens și, prin urmare, executorii judecătoresti trebuie să se conformeze dispozițiilor legale în materie, în caz contrar, aceștia pot fi sancționați disciplinar. În acest sens, încheierea executorului judecătoresc prin care se suspendă executarea silită constituie dovadă pentru terții popriți, care nu mai sunt obligați să plătească sumele datorate debitorului, în contul executorului judecătoresc.

 Ce facem când executorul nu a suspendat executarea?

În situația în care executorul nu a suspendat executarea, deși a fost notificat privind demararea procedurii de dare în plată, consumatorul are la dispoziție două modalități de acțiune. Prima modalitate vizează notificarea executorului pe cale amiabilă, privind prevederile art. 8 și următoarele din Legea dării în plată. A două modalitate vizează, sancționarea executorului pentru nerespectarea prevederilor legale și introducerea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu.

Totodată, mai mentionăm faptul că, devreme ce Legea instituie suspendarea plătii ratelor de credit, fără indoială legiuitorul, cu atât mai mult, a dorit să se suspende și poprirea conturilor debitorului, ca modalitate de executare silită a creditului.

În ceea ce privește consumatorii care nu au fost executați silit, facem precizarea faptului că acestora li se va suspenda plata ratelor de credit către Bancă, pană la soluționarea definitivă a cererii.

 

Sursa: https://decalex.ro

Publicitate

Tag-uri:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: