Ce firme sunt obligate să își schimbe denumirea din februarie?

Anumite societăți comerciale sunt obligate să își schimbe denumirea începând dorcin luna februarie, după ce noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare. Firmele au la dispoziție doi ani pentru a opera aceste modificări în actele lor constitutive. Recent, Oficiul Național al Registrului Comerțului a publicat lista completă a societăților care au această obligație.

Legea de punere în aplicare a Codului de procedura civila (Legea nr. 79/2012) obligă societățile înregistrate în registrul comerțului care au în denumire sintagma „societate comercială” să înlocuiască această sintagmă cu termenul „societate”.

Această prevedere intră în vigoare la 1 februarie 2013, iar firmele au termen până la 1 februarie 2015 să o pună în practică prin modificarea actului constitutiv.

Atentie! Potrivit unei informări a ONRC de la mijocul lunii septembrie, solicitată de AvocatNet.ro la inceputul lunii septembrie, prevederea se aplică doar societăților care au în denumire sintagma „societate comercială”, și nu tuturor societăților care au forma juridică SC – societate comercială.

Extras dintr-o explicație oferită de ONRC la solicitarea AvocatNet.ro

„Până la finalizarea acestor demersuri, societatea poate funcționa cu denumirea înscrisă în registrul comerțului la data intrării în vigoare a prezentei legi. Înregistrarea în registrul comerțului a mențiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbării denumirii societății este scutită de taxa de înregistrare”, se mai precizează la art. 79 din Legea nr. 76/2012.Practic, Registrul Comerțului va opera în baza unei cereri în registrul comerțului computerizat această modificare, fără să solicite bani, însă redactarea actelor cu noua denumire este o sarcina care trebuie rezolvata de către societatea în cauza.”E de notat faptul ca Registrul Comerțului nu va percepe taxe pentru aceste modificări, însa a nu se înțelege că va fi gratis. Nu cred ca vreun avocat va rescrie actul constitutiv și îl va atesta fără să perceapă vreun onorariu”, declara acum câteva luni, pentru AvocatNet.ro, Valentina Saygo, expert contabil și managing partner la Advise Expert Accounting.

SURSA: avocatnet.ro

Tag-uri:, , , , , ,

3 gânduri despre „Ce firme sunt obligate să își schimbe denumirea din februarie?

  1. […] Alte detalii utile aflaţi apăsând aici. […]

  2. giurgiu1971 4 ianuarie 2013 la 23:03 Reply

    hotii nu mai stiu pe ce sa ia banii,gasesc tot felul de chichite,nu va mai saturati,atatia oameni care muncesc pt bani zilnic,si unii praduiesc

  3. […] Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a publicat, recent, câteva date statistice referitoare la cererile de suspendare temporară a activităţii, dizolvare, radiere a firmelor intrate sub incidenţa Legii nr. 85/2006 în perioada 1-31 ianuarie 2013 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: