Noua guvernare a justiţiei

În domeniul legislativ, Guvernul urmăreşte elaborarea unei legislaţii conforme principiilor europene privind restituirea proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist, clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale, palatul victoriaconsolidarea statului de drept, inclusiv prin întărirea instituţiei Avocatului Poporului şi depolitizarea Curţii Constituţionale.

De asemenea, sunt vizate îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni., implementarea legislaţiei europene referitoare la confiscarea extinsă, dar şi a celorlalte directive adoptate de Consiliul UE, instituirea unui mecanism de numire în funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public transparent şi bazat pe criterii de profesionalism şi integritate.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale programului de guvernare în domeniul Justiţiei este implementarea noilor coduri.

Astfel, noul Cod de procedură civilă trebuie să fie implementat în 2013 iar din anul 2014 – noul Cod penal, noul Cod de procedură penală, precum şi corelarea legislaţiei specifice, mai ales în materie penală, în ce priveşte executarea pedepselor privative de libertate şi a pedepselor neprivative de libertate.

Programul de guvernare cuprinde de asemenea transformarea ÎCCJ într-o instanţă de casaţie cu rol principal în uniformizarea jurisprudenţei şi crearea de mecanisme judiciare de unificare a practicii judiciare.

SURSA: agerpres

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: