CEDO: Româncă despăgubită cu 15.000 de euro, după moartea soţului într-un accident de muncă

O româncă al cărei soţ a murit electrocutat într-un accident de muncă în 2002, ancheta în cazul său fiind şi în prezent în derulare, ar urma să fie despăgubită de statul român cu 15.000 de euro, potrivit unei decizii anunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Reclamanta, născută în 1974, din Bucureşti, a sesizat CEDO în 2009 privind durata anchetei în cazul morţii soţului ei, acţiunea începând în 2002 şi fiind în derulare şi acum.

Soţul femeii, I. D. C., a murit la 28 mai 2002, după ce s-a electrocutat în timp ce lucra la instalarea unor panouri publicitare. Bărbatul era angajat al societăţii Tornado Wind – specializată în alpinism industrial şi contractată de firma de comunicare şi organizare de evenimente Expoline, care se ocupa de promovarea unui salon naţional de transporturi organizat de compania de stat Romaero. Aceasta din urmă era proprietarul punctului de lucru unde se afla I. D. C. atunci când a atins o grindă metalică sub tensiune, el decedând ulterior în drum spre spital.

Văduva a înaintat o plângere penală contra celor responsabili de decesul soţului, iar ancheta a început în ziua decesului.

Conducerea Tornado Wind a declarat, la audieri, că reprezentanţii Expoline dăduseră asigurări că societatea Romaero scosese de sub tensiune punctul de lucru. La rândul lor, cei de la Expoline au dat vina pe Romaero, susţinând că aceasta ar fi trebuit să semnalizeze pericolele, în timp ce reprezentanţii Romaero au spus că nimeni nu a solicitat scoaterea de sub tensiune a locului unde s-a produs accidentul.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a dispus amendarea societăţii Tornado Wind cu 3.500 de lei, pentru că nu a luat în calcul riscurile prezente la punctul de lucru.

În 2009, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale contra directorului firmei Tornado Wind, pentru ucidere din culpă, ancheta fiind, şi în prezent, în derulare.

CEDO a constatat încălcarea dreptului la viaţă, stipulat în articolul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi a dispus plata către reclamantă a 15.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Decizia a fost luată de o cameră inferioară a CEDO, oricare dintre părţi putând să o conteste şi să ceară rejudecarea cazului de către Marea Cameră.

SURSA: MEDIAFAX

Tag-uri:, , ,

Un gând despre „CEDO: Româncă despăgubită cu 15.000 de euro, după moartea soţului într-un accident de muncă

  1. […] de Supraveghere a Asigurărilor sunt: – pentru pagubele materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabilește, pentru […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: