Detinutii vor fi scutiti de la plata cheltuielilor de eliberare a actelor de identitate

Cei care executa pedepse privative de libertate si nu dispun de  mijloace financiare nu vor mai suporta din surse proprii cheltuielile generate de eliberarea actelor de identitate, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Justitiei aprobat marti in sedinta Executivului.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea  Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului, la cateva saptamani dupa ce a fost lansat in consultare publica de Ministerul Justitiei.

Potrivit actului normativ, persoanele care executa pedepse privative de libertate si nu dispun de mijloace financiare NU vor mai suporta din surse proprii cheltuielile generate de producerea si eliberarea actelor de identitate.

Conform notei de fundamentare a ordonantei, in acest fel se inlatura  tratamentul discriminatoriu aplicat persoanelor care executa o pedeapsa privativa de libertate.

Mai mult, initiatorii puncteaza faptul ca pe parcursul executarii pedepsei inchisorii si a masurii preventive a arestului preventiv, pentru multe persoane private de libertate expira termenul de valabilitate al actelor de identitate. Astfel, la referendumul din 29  iulie 2012 un numar mare de persoane private de libertate nu si-au putut exercita dreptul de vot intrucat nu au avut documente de identitate  valabile.

Din acest motiv, explica inititorii, se impune crearea unui cadru legal care sa permita eliberarea gratuita a actelor de identitate pentru detinuti. 

„Pentru eliberarea actelor de identitate persoanelor retinute, arestate sau care executa o pedeapsa privativa de libertate in temeiul unei hotarari judecatoresti de condamnare, care nu poseda asemenea documente si care nu dispun de mijloace financiare, precum si persoanelor cu handicap si celor fara venituri, seful serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor poate acorda scutire de la plata cheltuielilor de producere si eliberare a actelor de identitate”, se arata in proiectul de OUG.

Conform prevederilor legale in vigoare, persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, respectiv persoanele aflate in arest preventiv in unitatile sistemului administratiei penitenciare, dar care nu si-au pierdut  drepturile electorale, pot vota prin intermediul unor urne speciale in interiorul locului de detinere, numai in baza unui act de identitate.

SURSA: AVOCATNET.RO

Tag-uri:, , ,

Un gând despre „Detinutii vor fi scutiti de la plata cheltuielilor de eliberare a actelor de identitate

  1. […] condamnat în Belgia să execute o pedeapsă alternativă în ţara sa de origine şi unui belgian condamnat în străinătate să-şi ispăşească condamnarea în Belgia. Prin pedeapsă alternativă se […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: