Minutul de drept

Grănituirea, conform noului Cod Civil, reprezintă o modalitate legală prin care o persoană poate transfera dreptul de proprietate asupra unui bun imobil către alta persoană, ca urmare a unei înțelegeri reciproce și cu respectarea anumitor formalități prevăzute de lege.

Grănituirea poate avea loc atunci când două sau mai multe persoane încheie un acord prin care una dintre ele transferă dreptul de proprietate asupra unui bun imobil către cealaltă parte, iar cealaltă parte oferă o contraprestație sau recompense, cum ar fi bani sau alte bunuri. Această înțelegere trebuie să fie încheiată în scris și autentificată de un notar public pentru a fi valabilă.

Noul Cod Civil stabilește că grănituirea poate fi utilizată ca o modalitate de rezolvare a unor conflicte legate de proprietatea asupra unui bun imobil.

Actiunea in granituire, ca varietate a actiunii in revendicare, reprezinta o cale legala prin care o persoana solicita instantei de judecata restituirea unui bun imobil care i-a apartinut si care a fost transferat fara consimtamantul sau. Aceasta actiune se bazeaza pe dreptul de proprietate al reclamantului si are ca scop anularea transferului de proprietate nevalid.

In sistemul juridic roman, granituirea este reglementata de noul Cod Civil, care a intrat in vigoare in anul 2011. Aceasta permite reclamantului sa solicite restituirea unui bun imobil care a fost transferat de la acesta fara respectarea prevederilor legale sau fara consimtamantul sau explicit.

Pentru a initia actiunea in granituire, reclamantul trebuie sa prezinte instantei probe solide care sa sustina dreptul sau de proprietate asupra bunului imobil in cauza si sa demonstreze faptul ca transferul de proprietate a fost nevalid. De asemenea, este important ca actiunea sa fie introdusa in termenul legal prevazut de lege, care poate varia in functie de circumstante.

Similar cu actiunea in revendicare, actiunea in granituire implica o analiza atenta a probelor si a actelor doveditoare prezentate de catre parti. Reclamantul trebuie sa dovedeasca faptul ca are dreptul de proprietate asupra bunului imobil si ca acesta a fost transferat fara consimtamantul sau sau fara respectarea prevederilor legale. De asemenea, este necesar ca reclamantul sa demonstreze ca nu a existat nicio cauza legala pentru transferul nevalid al proprietatii.

Daca instanta de judecata constata ca reclamantul are dreptul de proprietate asupra bunului imobil si ca transferul a fost nevalid, aceasta poate dispune restituirea bunului in favoarea reclamantului. In unele cazuri, instanta poate decide si cuantificarea unor daune-interese sau a altor drepturi prevazute de lege in favoarea reclamantului.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: