Minutul de drept

În lumea afacerilor și a dreptului comercial, termenii de creanță certă, lichidă și exigibilă sunt deosebit de importanți și sunt folosiți pentru a descrie o datorie sau o obligație de plată pe care o persoană sau o entitate o are față de alta. În continuare vom analiza fiecare termen în parte și vom explica ce înseamnă o creanță certă, lichidă și exigibilă.

O creanță certă este o sumă de bani pe care debitorul o recunoaște ca fiind datorată și pe care creditorul o poate demonstra cu certitudine. Acest lucru poate fi realizat prin prezentarea unui document scris, cum ar fi un contract, o factură sau un bilet la ordin, sau prin recunoașterea verbală a datoriei de către debitor. În cazul unei creanțe certe, nu există nicio îndoială cu privire la faptul că datoria există și că trebuie plătită.

O creanță lichidă se referă la o sumă de bani care este precis determinată sau poate fi calculată cu ușurință, fără a fi necesară o interpretare sau o evaluare ulterioară. De exemplu, dacă un contract stabilește că o anumită sumă de bani trebuie plătită în schimbul furnizării de bunuri sau servicii, această sumă poate fi considerată o creanță lichidă. În acest caz, nu există nicio nevoie de evaluare sau interpretare ulterioară a sumei datorate.

În fine, o creanță exigibilă se referă la o sumă de bani care trebuie plătită imediat sau într-un anumit termen convenit de părți. Dacă debitorul nu respectă termenul de plată, creditorul are dreptul să înceapă procedura de recuperare a datoriei prin intermediul executării silite sau prin alte mijloace legale.

Este important de menționat că o creanță poate fi certă, lichidă și exigibilă în același timp sau poate fi doar una sau două dintre acestea. În cazul în care o datorie nu îndeplinește toate cele trei criterii, poate fi mai dificil pentru creditor să o recupereze prin intermediul instanțelor de judecată sau prin alte mijloace legale.

În concluzie, o creanță certă, lichidă și exigibilă reprezintă trei elemente-cheie în lumea afacerilor și a dreptului comercial. Acestea asigură că o datorie este recunoscută cu certitudine, că suma datorată este precis determinată sau poate fi calculată cu ușurință și că debitorul este obligat să plătească imediat sau într-un termen convenit de părți.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: