Minutul de drept

Revizuirea conform noului Cod de procedură civilă din România este o instituție juridică importantă care oferă o cale de atac în cazul unor hotărâri definitive și irevocabile care au fost emise cu încălcarea legii sau în urma unor circumstanțe care nu erau cunoscute la momentul pronunțării.

Reglementarea privind revizuirea se găsește în Cartea a doua, Capitolul III, Secțiunea a 4-a din noul Cod de procedură civilă. Conform acestuia, revizuirea este o cale extraordinară de atac care poate fi cerută numai în cazurile prevăzute de lege și în termenul de un an de la rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești.

Potrivit noului Cod de procedură civilă, revizuirea poate fi cerută în cazul unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile care au fost emise în urma unor vicii de procedură sau în urma unor circumstanțe care nu erau cunoscute la momentul pronunțării și care ar fi putut avea o influență hotărâtoare asupra soluției. În plus, revizuirea poate fi cerută și în cazul unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile care au fost emise cu încălcarea gravă a legii.

Procedura de revizuire poate fi inițiată prin depunerea unei cereri la instanța competentă, care va examina cererea și va decide dacă se îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a fi admisă. În cazul în care instanța decide să admită cererea de revizuire, aceasta va deschide un nou proces în care se vor analiza toate aspectele cauzei.

Este important de menționat că revizuirea este o cale extraordinară de atac și că, în general, aceasta este folosită doar în cazurile în care există motive temeinice pentru a revizui o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. De asemenea, procedura de revizuire este complexă și poate implica prezentarea unor noi dovezi sau audierea unor martori.

În concluzie, reglementarea privind revizuirea conform noului Cod de procedură civilă din România oferă o cale importantă de atac în cazul unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile care au fost emise cu încălcarea legii sau în urma unor circumstanțe care nu erau cunoscute la momentul pronunțării.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: