Minutul de drept

Articolul 413 din Codul de procedură civilă din România prevede, de fapt, cazurile de suspendare facultativă a procesului, care sunt diferite de cele obligatorii. Astfel, potrivit acestui articol, instanța poate dispune suspendarea judecății în următoarele situații:

    1. Dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existența ori inexistența unui drept care face obiectul unei alte judecăți;

    2. S-a început urmărirea penală pentru o infracțiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea, dacă legea nu prevede altfel;

    3. Alte cazuri prevăzute de lege.

Suspendarea facultativă va dura până când hotărârea pronunțată în cauza care a determinat suspendarea a devenit definitivă. Cu toate acestea, instanța poate reveni motivat asupra suspendării în anumite situații, cum ar fi comportamentul negligent al părții care a cerut-o sau durata prelungită a urmăririi penale care a determinat suspendarea, fără a se dispune o soluție în acea cauză.

Este important de menționat că suspendarea facultativă nu este obligatorie și că instanța are puterea discreționară de a decide dacă să suspende sau nu judecata în astfel de situații.

Tag-uri:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: