
Cesiunea de creanță este o operațiune juridică prin care un creditor (cesionar) își transferă dreptul de creanță asupra unui debitor (cedat) către o terță persoană (cesionarul). Această operațiune poate fi realizată în conformitate cu prevederile noului Cod Civil, adoptat în anul 2011.
Potrivit noului Cod Civil, cesiunea de creanță poate fi efectuată numai pentru creanțele civile lichide și exigibile. În plus, aceasta trebuie să fie realizată prin act autentic sau prin înscris sub semnătură privată. Actul de cesiune trebuie să conțină cel puțin informații privind identitatea cedentului și a cesionarului, identitatea debitorului, cuantumul creanței și modalitățile de plată ale acesteia.
De asemenea, noul Cod Civil prevede că cesiunea de creanță poate fi opozabilă și debitorului numai după ce acesta a fost notificat de cesionar cu privire la transferul dreptului de creanță și a acceptat cesiunea. Dacă cesionarul nu notifică debitorul în termen de 30 de zile de la data cesiunii, acesta poate fi acționat în judecată de cedent.
Un alt aspect important al cesiunii de creanță în noul Cod Civil este cel legat de garanții. Astfel, cesionarul nu poate solicita garanții suplimentare de la debitor în afara celor stabilite inițial între acesta și cedent. Totuși, dacă debitorul a fost notificat de cesionar în legătură cu transferul dreptului de creanță, el poate înceta să plătească cedentului și să înceapă să plătească direct cesionarului, fără a putea fi sancționat pentru această acțiune.
Cesiunea de creanță reprezintă o modalitate legală prin care un creditor poate transfera dreptul său de creanță către o altă persoană. În noul Cod Civil, această operațiune este reglementată cu precizie și trebuie respectate anumite condiții pentru a fi valabilă și eficientă.
Tag-uri:avocat, avocat bucuresti, avocat cristian ioan, avocati online
Lasă un răspuns