Minutul de drept

Termenul de prescripție extinctivă este un concept important în dreptul civil și reprezintă limita de timp până la care o persoană poate să își exercite un anumit drept în fața instanței. În general, prescripția este o instituție juridică care își propune să protejeze stabilitatea relațiilor juridice și să asigure certitudinea drepturilor, prin înlăturarea riscului de a fi chemat în judecată după o anumită perioadă de timp.

Există două tipuri principale de prescripție în dreptul românesc: prescripția extinctivă și prescripția achizitvă. Prescripția extinctivă se referă la situația în care un drept încetează să mai poată fi exercitat după o anumită perioadă de timp, iar prescripția achizitivă se referă la situația în care un drept se dobândește în mod legal în urma îndeplinirii unor condiții.

Termenul de prescripție extinctivă este reglementat de Codul Civil și de alte legi speciale. În general, acest termen variază în funcție de natura dreptului și de legile aplicabile, însă durata maximă a termenului de prescripție extinctivă este de 10 ani.

Prin prescripție extinctivă se înțelege deci stingerea unui drept subiectiv de a acționa în judecată, de a exercita anumite drepturi sau de a cere executarea anumitor obligații, în cazul în care titularul dreptului nu a făcut acest lucru într-un anumit termen stabilit de lege.

De exemplu, dacă o persoană își pierde un bagaj într-un tren și dorește să ceară companiei de transport despăgubiri pentru paguba suferită, va trebui să facă acest lucru într-un termen maxim de un an de la data la care a avut loc evenimentul. Dacă nu face acest lucru în acest termen, dreptul său de a cere despăgubiri va fi stins prin prescripție extinctivă.

Este important să se înțeleagă că prescripția extinctivă are ca efect înlăturarea dreptului de a acționa în judecată sau de a cere executarea unei obligații, însă nu înseamnă neapărat și pierderea dreptului în sine. De exemplu, în cazul unei datorii care a fost prescrisă, creditorul nu mai poate cere executarea acesteia prin intermediul instanței, însă debitorul poate alege să își achite datoria în continuare.

Termenul de prescripție extinctivă este un aspect important al dreptului civil, care are ca scop protejarea stabilității relațiilor juridice.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: