Minutul de drept

Cererea reconvențională reprezintă o cerere formulată de pârât împotriva reclamantului în cadrul aceluiași proces. Această cerere are rolul de a formula o pretenție împotriva reclamantului, pretenție care, în cazul în care este admisă, va fi îndeplinită în favoarea pârâtului.

Cererea reconvențională este reglementată de Codul de procedură civilă, care prevede că aceasta trebuie să fie depusă în termenul legal prevăzut pentru depunerea întâmpinării, care este de 25 zile de la primirea cumunicării din partea instanței de judecată.

Conform legii, cererea reconvențională poate fi formulată în orice faza a procesului, chiar și după încheierea dezbaterilor. Totuși, este important de menționat că depunerea acestei cereri nu suspendă cursul procesului și nici nu prelungește termenele de judecată.

În ceea ce privește conținutul cererii reconvenționale, aceasta trebuie să cuprindă toate elementele cererii principale, respectiv: obiectul cererii, motivele și probele care o susțin. Este important ca cererea reconvențională să fie formulată cu precizie și să cuprindă toate elementele necesare pentru a putea fi analizată de către instanță.

În cazul în care cererea reconvențională este admisă, instanța va decide asupra pretenției formulate de pârât împotriva reclamantului în cadrul aceleiași sentințe. În cazul în care pretenția este respinsă, aceasta nu va influența decizia asupra cererii principale.

Prin urmare, cererea reconvențională este o cerere formulată de pârât împotriva reclamantului în cadrul aceluiași proces. Aceasta trebuie depusă în termenul legal prevăzut pentru depunerea întâmpinării și trebuie să conțină toate elementele necesare pentru a putea fi analizată de către instanță. Admiterea sau respingerea acestei cereri nu va influența decizia asupra cererii principale, ci va fi analizată și judecată separat.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: