Minutul de drept

Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos reprezintă o problemă tot mai des întâlnită în România. În cadrul acestui fenomen, persoanele fizice sau juridice desfășoară activități care au drept scop obținerea de beneficii financiare prin mijloace ilegale. Aceste activități sunt reglementate prin legea penală, care prevede sancțiuni pentru infracțiunile de natură economico-financiară.

Codul penal român reglementează infracțiunile economice în capitolul VI, intitulat „Infracțiuni economice și financiare”. Acesta stabilește că efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos este o infracțiune, care poate fi sancționată cu închisoare de la unu la 10 ani și cu interzicerea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pentru o perioadă de până la 5 ani.

În ceea ce privește modalitățile prin care se poate comite o astfel de infracțiune, acestea sunt diverse și includ manipularea pieței de capital, înșelăciuni în achizițiile publice sau în contractele comerciale, evaziune fiscală sau spălare de bani. Acestea sunt doar câteva exemple, deoarece noile tehnologii și modalități de comunicare au dus la apariția unor forme noi de infracțiuni economice și financiare.

De asemenea, există și o serie de legi care reglementează specific anumite tipuri de activități economice și care prevăd sancțiuni pentru încălcarea prevederilor acestora. De exemplu, Legea privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prevede sancțiuni pentru persoanele fizice și juridice care nu respectă obligațiile de identificare a clienților și de monitorizare a tranzacțiilor financiare.

Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos este o infracțiune care este reglementată în România prin legea penală, precum și prin alte legi specifice anumitor domenii. Pentru a preveni și combate acest fenomen, este necesară o atenție sporită din partea autorităților și a sectorului privat, dar și o mai mare conștientizare din partea societății în general.

Informațiile le puteți găsi și pe https://avocat-bucuresti.org/.

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: