Minutul de drept

Dreptul la viața privată este recunoscut și protejat în România prin Constituție și prin alte acte normative.

Conform Constituției României, dreptul la viața privată este garantat, iar orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private, a familiei sale, a domiciliului său și a corespondenței sale. În plus, Constituția recunoaște dreptul la protecția datelor cu caracter personal, stabilind că acesta trebuie să fie garantat.

Citește mai mult: Minutul de drept

O altă sursă importantă de reglementare a dreptului la viața privată o reprezintă Regulamentul UE pentru protecția datelor cu caracter personal (GDPR), care este aplicabil în toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. Acesta stabilește reguli stricte privind colectarea, prelucrarea și stocarea datelor cu caracter personal și protejează drepturile persoanelor vizate, inclusiv dreptul la viața privată.

În România, protecția datelor cu caracter personal este reglementată și prin Legea nr. 190/2018 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.

Această lege stabilește condițiile în care pot fi prelucrate datele cu caracter personal, precum și drepturile persoanelor vizate în ceea ce privește protecția datelor lor personale. Aceste drepturi includ dreptul la informare, dreptul de acces la datele personale, dreptul la rectificare, dreptul la ștergere, dreptul la restricționarea prelucrării și dreptul la portabilitatea datelor.

De asemenea, există și alte acte normative care reglementează protecția datelor cu caracter personal în România, cum ar fi Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

În concluzie, dreptul la viața privată este recunoscut și protejat în România prin Constituție și prin alte acte normative, care reglementează colectarea, prelucrarea și stocarea datelor cu caracter personal și protejează drepturile persoanelor vizate, inclusiv dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile le puteți găsi și pe https://avocat-bucuresti.org/.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: