Minutul de drept

Tutela si curatela sunt institutii juridice care au ca scop protejarea persoanelor care, din diferite motive, nu sunt in masura sa se administreze singure sau sa ia decizii corecte in interesul lor. Aceste institutii se aplica atat persoanelor adulte, cat si copiilor.

Tutela se refera la situatia in care o persoana nu poate lua decizii in ceea ce priveste propriile interese din cauza unei incapacitati fizice sau psihice. In acest caz, o alta persoana, numita tutore, este numita prin decizia judecatoreasca sa ia decizii in locul acestei persoane si sa se ocupe de administrarea afacerilor acesteia.

Curatela, pe de alta parte, se aplica copiilor si se refera la situatia in care acestia nu au niciun parinte sau tutore legal. In acest caz, un curatator este numit prin decizia judecatoreasca pentru a se ocupa de ingrijirea si administrarea bunurilor copilului.

Ambele institutii sunt importante pentru a proteja drepturile si interesele persoanelor care nu pot face acest lucru singure. Tutela si curatela asigura ca aceste persoane beneficopera o sursa de sprijin si protectie, in ciuda limitarilor lor.

Este important de mentionat ca tutela si curatela nu inseamna ca persoanele respective sunt private de libertatea lor sau de capacitatea de a lua decizii. Tutorele sau curatatorul au doar rolul de a le asista si a le proteja interesele, nu de a le controla sau de a le lua deciziile.

In concluzie, tutela si curatela sunt institutii esentiale care asigura protejarea persoanelor care, din diverse motive, nu pot lua decizii corecte sau sa se administreze singure. Acestea sunt importante pentru a asigura drepturile si interesele acestor persoane si pentru a le oferi o sursa de sprijin si protectie.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: