Minutul de drept

Contractul de mandat este un acord legal prin care o persoană numită mandatar se angajează să acționeze în numele și în interesul altei persoane, numită mandant. Mandatul poate fi încheiat în scopul realizării unui anumit obiectiv sau în scopul de a îndeplini anumite sarcini pentru mandant.

Contractul de mandat trebuie să cuprindă un set de informații obligatorii, printre care numele și datele de identificare ale mandantului și ale mandatarului, obiectul mandatului, durata mandatului și modalitățile de plată a mandatarului. De asemenea, mandatul poate fi încheiat în formă scrisă sau verbală, cu condiția ca acest lucru să nu fie interzis prin lege sau prin acordul părților.

În ceea ce privește obligațiile mandatarului, acesta trebuie să acționeze în numele și în interesul mandantului, să urmeze instrucțiunile primite de la acesta și să acționeze cu diligența și atenția necesare în îndeplinirea mandatului. Mandatarul trebuie să informeze mandantul cu privire la orice informație relevantă legată de îndeplinirea mandatului și să acționeze în conformitate cu legile și regulamentele aplicabile.

Mandantul are, de asemenea, anumite responsabilități față de mandatar. Acestea includ plata onorariului mandatarului, precum și obligația de a furniza informațiile necesare pentru îndeplinirea mandatului.

În cazul în care mandatul este încheiat în scopul vânzării unui bun sau a unui serviciu, mandatarul are obligația de a informa mandantul despre orice oferte primite și de a obține aprobarea acestuia înainte de a accepta sau respinge oferta.

În final, este important de menționat că mandatul poate fi încheiat pentru o perioadă determinată sau nedeterminată, dar poate fi reziliat de oricare dintre părți în orice moment, cu respectarea prevederilor contractuale sau a prevederilor legale aplicabile. De asemenea, în cazul în care mandatul este încheiat în interesul unui terț, mandatul poate fi executat direct de către terț sau prin intermediul unui alt mandatar numit de acesta.

Publicitate

Tag-uri:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: