Senatul a votat să se mărească pedepsele pentru abuzurile contra minorilor

Abuzurile sexuale împotriva minorilor ar putea fi pedepsite cu mult mai drastic decât în prezent, potrivit unui proiect de act normativ ce a trecut luni de Senat, ca primă Cameră parlamentară sesizată.

În esență, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală prevede creșterea pedepselor pentru abuzul asupra minorilor, astfel încât, în aceste situații, să nu se mai poată aplica pedepse cu suspendare.

Proiectul a trecut de Senat cu anumite amendamente (aici și aici), iar anumite amendamente chiar au dus la o mărire a pedepselor propuse inițial (a majorării inițiale). Documentul trebuie să mai fie adoptat de Camera Deputaților, semnat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial, ca să se aplice.

Spre exemplu, proiectul prevede majorarea pedepsei maxime aplicate unui adult care întreține relații sexuale cu un minor, de la șapte la nouă ani de închisoare. De asemenea, și actul sexual desfășurat de un adult în prezența unui minor (care nu a împlinit 14 ani) se va pedepsi mai drastic, respectiv cu închisoare de la șase luni la trei ani, față de închisoarea de la șase luni la doi ani, pedeapsa utilizată în prezent.

Totodată, se propune și majorarea pedepselor pentru distribuția de materiale pornografice către minori (care nu au împlinit 14 ani). Mai exact, un adult care va face acest lucru va putea să fie pedepsit cu închisoarea de la trei luni la doi ani, în timp ce pedeapsa actuală pentru această infracțiune este închisoare de la trei luni la un an.

Chiar și propunerea de a se întâlni, făcută unui minor (ce nu va fi împlinit 16 ani sau, în unele cazuri, 14) de către un adult, pentru a întreține relații sexuale se va pedepsi, după intrarea în vigoare a proiectului legislativ, cu închisoare de la șase luni la trei ani. În prezent, pedeapsa pentru această infracțiune este de închisoare de la trei luni la un an.

Pe de altă parte, proiectul legislativ stabilește și creșterea vârstei de la care un act sexual poate fi considerat consimțit, respectiv de la 15 la 16 ani.

O ultimă schimbare conținută de proiect vizează lista infracțiunile pentru care se poate aplica măsura arestului preventiv. Mai exact, și pentru agresiunile sexuale asupra copiilor se va putea dispune această măsură.

După cum spuneam mai sus, scopul acestui proiect este de a pedepsi mai aspru abuzurile sexuale asupra minorilor și de a reduce sau chiar elimina situațiile în care, pentru asemenea fapte, cei vinovați sunt condamnați la închisoare cu suspendare.

Potrivit Codului penal, de principiu, instanța poate stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoare dacă pedeapsa aplicată este de până la trei ani și dacă cel vinovat se află la prima condamnare.

Pedepse și de până la 12 ani

Spuneam, mai sus, că propunerea a trecut de Senat, însă cu niște amendamente admise. În urma acestora, mărirea inițială a pedepselor (prin forma inițială a proiectului), în privința anumitor fapte, nu a fost adoptată astfel, ci au fost acceptate pedepse chiar mai mari.

De exemplu, actul sexual cu un minor, dacă acesta are sub 14 ani, ar putea fi pedepsit cu închisoare între cinci și 12 ani, dacă va fi comis de un membru de familie sau de cineva în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul căruia se va afla minorul. De asemenea, se va aplia o pedeapsă între aceleași limite, dacă cel din urmă a abuzat de poziția sa de autoritate sau de încredere sau a profitat de situația vădit vulnerabilă a minorului.

Alte schimbări vizează includerea mai multor fapte în sfera celor pentru care se dorește mărirea pedepselor. De exemplu, pedeapsa pentru trafic de minori va ajunge să fie între cinci și 10 ani, spre deosebire de prezent, când e între trei și 10 ani.

Sursa: https://www.avocatnet.ro/articol_53054/Senatul-a-votat-s%C4%83-se-m%C4%83reasc%C4%83%C2%A0pedepsele%C2%A0pentru-abuzurile-contra-minorilor.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: